yogacoaching

Yogacoaching/therapie

Lichaamgerichte yogacoaching vanuit de Critical Alignment Therapie kun je zien als een een fysiek en mentaal veranderingsproces, waarbij stapsgewijs gewerkt wordt aan verbetering van de klachten door middel van ontspanning, mobiliteit en krachtsopbouw.

Onderstaand vind je meer aspecten van yogacoaching die interessant zijn om te bepalen of dit iets voor jou is.

Spreekt het je aan? Neem dan gerust contact op, dan maken we een afspraak.

ontspannen m.b.v. tools en adem

Je leert je je bewust te worden van jou persoonlijke (bewegings)voorkeuren en krijgt inzicht in hoe je omgaat met de spanningspatronen (stress) die daaraan ten grondslag liggen. Je leert ontspanning lichamelijk te maken. Door druk van buiten af via de tools leer je ontspanning lichamelijk te maken. Dat kalmeert het zenuwstelsel. De inzet is om rug, nek en schouders weer meer in ontspanning te laten functioneren waardoor de bewegingsmogelijkheden gaan toenemen. Er wordt  gewerkt aan het ontspanning en bewustwording van de gespannen lichaamsdelen, en daarmee samenhangende emoties, opvattingen en overtuigingen.  Tevens wordt er gekeken naar je adempatroon en hoe je daar meer ontspanning in kunt brengen. Je leert om steeds meer puur te ervaren, meer lijfelijk minder vanuit je hoofd. Dit zorgt ervoor dat het lichaam een nieuwe en open houding aanneemt. Het lichaam komt meer in balans, de adem wordt vrijer en ruimer en kan makkelijker circuleren.  De beweging wordt vrij doorgegeven door het lichaam. Uiteindelijk werkt dit door in andere lagen van je zijn: niet alleen een intiemere verbinding met het lichaam maar ook met het gevoel, de emoties en de realiteit .

inzicht in "moeten" en "ontmoeten"

De bereidheid om de oefeningen in te bedden in de dagelijkse structuur geeft een enorme impuls aan de ontwikkeling van meer ontspanning en bewustwording van het lichaam. Dat lijkt een paradox, want waarschijnlijk “moet” je al zo veel. Inzicht krijgen in “wat van jou moet” maakt deel uit van dit coachingstraject. Je gaat leren om vanuit “ontmoeten” en zelfzorg/zelfcompassie keuzes te maken die goed voor jou zijn. Het is belangrijk om je te realiseren dan het dus niet simpelweg gaat om het aanleren en toepassen van een oefenprogramma. “Als ik deze en deze oefeningen met zelfdiscipline blijf doen, dan lost de klacht op”. Het gaat erom een houding te cultiveren waarin ontspanning meer tot bloei kan komen. Een benadering van mindfulness en non-dualiteit is geintegreerd in het werken met het lichaam, de adem en de tools in CAY.  

moeiteloos bewegen

De lengte van het coachingstraject is afhankelijk van de aard en intensiteit van de klachten. En afhankelijk van de manier waarop je jezelf en de oefeningen die worden aangereikt in de coaching benadert. Ook de mogelijkheid om buiten de sessie ermee aan de slag te gaan is van invloed. Je krijgt zeker inzicht en tools om op een andere manier met jezelf en je klachten om te gaan en om terugval te voorkomen. Resultaat kan zijn dat het lichaam meer in balans komt, de adem vrijer en ruimer wordt en makkelijker kan circuleren. Hierdoor gaat bewegen moeitelozer.

van doen naar zijn

Via het lichaam brengt deze coaching geleidelijk een verschuiving van doen naar zijn. Van overleven naar leven.  Het kan een impact hebben op allerlei gebieden: fysiek, mentaal en gevoelsmatig. Dat kan bijvoorbeeld het volgende brengen:

 • Het ervaren van kracht en helderheid  zodat er een noodzakelijke maar moeilijke keuze gemaakt kan worden.
 • Het beter voelen en communiceren van grenzen.
 • Meer zelfvertrouwen.
 • Meer compassie voor zichzelf  en anderen.
 • Meer mildheid en vreugde in het leven.
voor wie?
 • Als je lichamelijke klachten ervaart die vanuit de wervelkolom ontstaan: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, ischias, bekkenklachten.
 • Wanneer je last hebt van stijfheid en krachtsverlies.
 • Bij alle stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, hyperventilatie, vermoeidheid.
 • Als je niet lekker in je vel zit.
 • Als je meer mindfulness wilt cultiveren van je houding, beweging, adem, emoties.
 • Als je meer inzicht in jezelf wilt krijgen door zelfonderzoek in deze lichaamsgerichte benadering.
waar?

Lokatie Eindhoven:

In overleg: Gerardusplein 21, Eindhoven of bij jou thuis.

tarieven
 • 1 uur: € 80
 • pakket van 4 sessies van een uur / half jaar geldig € 275
 • De kosten worden ter plekke contant afgerekend of vooraf door middel van een door mij te sturen betaalverzoek.
annuleren

Natuurlijk is er de mogelijkheid tot annuleren of verplaatsen van je afspraak. Neem dan minimaal 24 uur van te voren contact met mij op. Annuleringen minder dan 24 uur voor de afspraak en no-shows worden volledig in rekening gebracht. Meld je je af in verband met corona-achtige klachten? Dan verplaatsen we gewoon de afspraak en wordt de gemiste sessie niet gefactureerd.

Op alle individuele coachingsessie zijn de algemene  voorwaarden en de privicyverklaring van toepassing. 

bovenstaand videofragment geeft een indruk van een van de oefeningen die in de Critical Alignment Therapie  wordt gedaan om de bovenrug te bevrijden van overtollige spanning. 

“CAT heb ik ervaren als een enorme groei-ervaring die met een technische aanpak toch heel diep energetisch doorwerkt. Mijn onderrug voelt veel vrijer, en ik kan stellen dat ik meer moeiteloosheid ervaar in bewegen”

Martine van Hapert

Critical Alignment Therapie heeft mij geholpen een hernia operatie te voorkomen. Fysiotherapie hielp niet, maar pas toen ik bij Marion kwam snapte ik ook waarom: sommige core spieren deden echt helemaal niks! De oefeningen van de fysio leerden mijn spieren ook niet hoe ze goed samen moesten werken en daar zat net het probleem. De yoga coaching van Marion hielpen me om dat te leren. Het was niet de makkelijkste weg om van de pijn af te komen, maar zeker de moeite waard! 

Marleen

“CAT geeft handvaten om langdurige lichamelijke klachten te verminderen. Ik heb bij CAT geleerd het lichaam op een nieuwe manier te ervaren, heb mijn grenzen leren voelen en zie CAT als een groeiproces naar meer lichaams- en zelfbewustzijn.” 

Sandra