"ontspan de poging en mediteer op het oneindige"

– Patanjali,  yoga sutra II, 47 –

Critical alignment yoga

 

Critical Alignment Yoga is een vernieuwende en eigenwijze yogavorm van Nederlandse bodem. Ontwikkelt door Gert van Leeuwen uit Amsterdam, beschreven in een prachtig lijvig boek. Deze yoga richt zich op het bewustworden en doorbreken van stress, voorkeurshoudingen en (onbewuste) spanningspatronen in het lichaam.  Kenmerkend in deze vorm is de heldere techniek en het gebruik van speciaal ontwikkelde CAY tools (hulpmiddelen): het stripje, viltmatje, groot blok, hoofdstandbankje en houten boogje. De sleutel van CAY is de het ontspannen van gespannen stucturen en de opbouw van alignment en kracht vanuit de draagstructuur van het lichaam: het skelet.  Dit werkt door op fysiek niveau, maar ook mentaal en emotioneel. Mindfulness en ademwerk is geïntegreerd in de beoefening van CAY.  Critical Alignment Yoga brengt ontspanning in je lichaam en in je leven. 

Marion Meuffels werd door Gert van Leeuwen opgeleid tussen 2012 en 2014 opgeleid in Critical Alignment Yoga en Therapie.

In haar yogastudio AnahataYoga in Eindhoven gaf ze tot 2002 wekelijkse lessen en workshops in Critical Alignment Yoga.

Sinds 2022 geeft ze retraites en workshops waar deze yogavorm een vast en onderdeel van is. Ook kun je bij haar terecht voor individuele therapeutische Critical Alignment Yoga sessies .

Voor wie geschikt?

 • Wanneer je lichaam stijf is en/of je lichamelijke ongemakken ervaart.
 • Wanneer je het moeilijk vind om te ontspannen.
 • Wanneer je je het gevoel hebt dat je niet vrij in kunt ademen.
 • Als je soepeler, meer ontspanner en vrijer wilt bewegen.
 • Als je niet lekker in je vel zit.
 • Als je graag meer kracht (terug) wilt krijgen.
 • Wanneer je wilt leren op een andere manier om te gaan met je (chronische) pijn.
 • Als je het lichaams- en totaalbewustzijn wilt verruimen.
 • Als je je gewoontepatronen wilt doorbreken van binnenuit, doordat je lichaam en mind met elkaar verbindt door yogaoefeningen, adem en meditatie.
 • Voor yogi’s : als je inzicht wilt krijgen in de manier waarop je je asana’s uitvoert en hoe je practice kunt verfijnen en kunt verdiepen door deze methodiek te leren.
 • Hoe je je lijfelijke compensatiemechanismes bewust kunt worden en kunt loslaten.

Met tools en houdingen die je aanvankelijk niet voor mogelijk houdt, wordt je telkens weer verrast. Door oefeningen die verzachten en versterken, voel je de kracht en energie in je lichaam toenemen. Terwijl je focust op je core en je laat meevoeren op de flow van je adem, neemt weerstand voor weerstand af en gedachtes worden gereduceerd tot wat ze zijn; gedachtes. Zonder poeha leidt Marion je van de ene in de andere oefening, terwijl ze deskundigheid combineert met speelsheid, diepgang met luchtigheid, wijsheid met nuchterheid. Zodat je vertrekt in een lichamelijke en mentale staat van oorspronkelijkheid. …Bedankt Marion!”

Silvia Verheiden

levens- en kindercoach

Critical Alignment Yoga is helemaal mijn ding. Vroeger heb ik de traditionele yoga beoefenend, maar daar ging het vooral om rekken en strekken, dit paste niet bij mijn lichaam. Door het gebruik van de tools bij CAY, opent mijn lichaam zich, wervels gaan vrijer bewegen, spieren komen los, deze tools werken heel diep door. Mijn lichaam voelt ruimer en als ik van daar uit de yoga houdingen benader, gaat het goed. Ik voel beter waar de grenzen liggen en mijn lichaam kan bewegingen maken waar ik anders de souplesse niet voor had.

Remco Ligtendahl

“ik heb heel veel jaren yogalessen bij Marion gevolgd. Critical Alignment Yoga is voor mij wel de meest intense vorm die ik heb uitgeoefend tot nu toe. Ik merk dat door CAY te beoefenen mijn lichaam soepeler is geworden. De verdieping in het loslaten van de spieren rondom de wervels  zorgen er voor dat ik me aan het einde van de les losser voel en makkelijker beweeg. De combinatie van oefeningen met de tools zijn soms wat pijnlijk en voelen intens, maar door de intensieve begeleiding van Marion ga ik daar in mee en ik ga naar huis met veel meer ruimte!

 

Ruud Visser

Yvonne is ceasartherapeute en vertelt waarom Critical Alignment Yoga door Marion Meuffels haar zo goed doet.

Manon doet jaarlijks merdere activiteiten bij Natural Alignment en vertelt hier over haar ervaringen.