“Ga niet naar de bloementuin o vriend,

ga daar niet heen;

in je lichaam is de bloementuin,

Ga zitten op de duizend bloembladeren van de lotus

en aanschouw vandaar de oneindige schoonheid.

– Kabir –

 Adem en meditatie

 

 Adem

Adem is leven! De adem lijkt heel gewoon en vanzelfsprekend, maar het is onze belangrijkste bron van energie en verbinding. .

Een mens kan 3 weken zonder vaste voeding, 3 dagen zonder water en slechts 3 minuten zonder adem. De adem heeft een enorme invloed op hoe we ons voelen en hoe we denken, hoe we zijn.  De manier waarop je ademt weerspiegelt het funtioneren van lichaam en geest. 

Door te functioneren in  onze huidige maatschappij en leefwijze zijn we over het algemeen niet meer bewust van de kracht van onze natuurlijke adem. Door het hoge stempo, de stress en veeleisendheid wordt onze adem sneller en oppervlakkiger. Dit hoge adempatroon kan klachten veroorzaken: nekklachten, schouderklachten hoofdpijn, migraine, hartkloppingen of slappprobelen, opgejaagdheid, duizeligheid en verminderde immuniteit. Gevolg is dat je je vermoeid en kwetsbaar voelt.

Bewust ademen leert je om je adem te reguleren. Je voelt je meer ontspannen , ervaart meer innerlijke rust en meer energie. Bewust ademen brengt het zenuwstelsel meer in balans, verbetert immuniteit, je bloeddruk, hartritme en spijsvertering. 

Daarnaast is bewust ademen is prachtig instrument om het bewustzijn  te vergroten, en van hier uit oude patronen en blokkades los te laten en te transformeren in de richting van innerlijke vrijheid.

Van oudsher zijn in alle yogasystemen ademoefeningen opgenomen om de levenstroom (prana) te verdiepen, verruimen en verfijnen. Waardoor je steeds vrijer en meer ontspannen ademt.   

Meditatie

De focus op de adem vormt een startpunt om met meditatie. Adem meditatie.

 Mediatie brengt je naar een staat van zijn, in plaats van doen.

In de non-duale meditatie wordt je uitgenodigd om te ontspannen in elk moment, de (vaak zeer subtiele) controle en manipulatie los te laten en vrijheid van puur gewaarzijn te ontdekken.